
Błonnik jest pożytecznym składnikiem, który przez wiele lat był traktowany nieco po macoszemu. Dopiero całkiem niedawno odkryto, że regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik może mieć bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego i ogólne samopoczucie człowieka. Działanie błonnika wiąże się również ze wspomaganiem odchudzania i diety.
Błonnik to składnik, którego ludzki żołądek nie trawi. Dzięki temu przez cały układ trawienny przechodzi on w niemal niezmienionej formie. Błonnik dzieli się na:
– rozpuszczalny w wodzie
– nierozpuszczalny w wodzie.
Błonnik pełni w organizmie funkcję gąbki bądź szczoteczki. Przechodzi przez jelita, zbierając wszystkie pozostałości po przemianie materii i pomagając im wydostać się na zewnątrz. Efektem są przeczyszczane jelita i lepsza ich perystaltyka. Nie pojawiają się uczucia zaparć i człowiek lepiej się czuje.
Błonnik odgrywa niebagatelną rolę przy odchudzaniu, gdyż pęcznieje w żołądku i zagłusza uczucie głodu, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.
